Wat te doen als de CV-ketel kapot is [2019]

Overweeg duurzame alternatieven! Als jouw CV-ketel aan vervanging toe is, schaf dan niet blindelings weer een nieuwe aan. Overweeg ook de duurzame alternatieven zoals een (hybride) warmtepomp. Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om direct de overstap te maken naar een nieuwe CV-ketel. Het Duurzaam Bouwloket Texel (www.duuurzaambouwloket.nl/texel) helpt je verder met gratis en onafhankelijk advies bij het maken van de juiste keuze voor jouw woonsituatie.

In dit bericht wordt kort uitgelegd welke mogelijke oplossingen er zijn.

1. Hybride oplossing

Een veelvoorkomende (tussen)oplossing is de hybride warmtepomp. Hierbij wordt de hybride warmtepomp gecombineerd met een HR-ketel als naverwarmer. Hierdoor bespaar je al gauw 50% op je gasverbruik. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en de HR-ketel ondersteunt de warmtepomp op de koudere dagen, wanneer het rendement hoger is dan die van de warmtepomp. Ook neemt de HR-ketel het warmtapwater voor haar rekening. Hierdoor is geen voorraadvat warm water nodig.

2. All-electric oplossing (100% aardgasvrij)

Vroeg of laat moet elke woning van het aardgas afgesloten worden. Eén van de mogelijkheden is een all-electric warmtepomp installeren. Een all-electric warmtepomp zet elektrische energie om in warmte en maakt het daarmee mogelijk om jouw woning aardgasvrij te verwarmen. Er zijn meerdere soorten all-electric warmtepompen en niet iedere woning voldoet aan de randvoorwaarden om een warmtepomp te plaatsen. Om het systeem volledig duurzaam te maken, kunnen er zonnepanelen geplaatst worden om de stroom op te wekken die de warmtepomp nodig heeft. Neem een kijkje op de website www.duurzaambouwloket.nl/texel voor meer informatie over de verschillende soorten warmtepompen en de randvoorwaarden waar een woning aan moet voldoen.

3. Een nieuwe HR-ketel kopen of huren

Heb je het geld (nog) niet om een warmtepomp aan te schaffen of wordt er op den duur een warmtenet aangelegd in jouw wijk en wil je daarop aansluiten? Dan is het geen verkeerd idee om een HR-ketel te huren of te kopen als tussenoplossing.

Subsidie voor warmtepompen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt een subsidie voor o.a. warmtepompen aan voor zowel particulieren en zakelijke gebruikers. Meer informatie over deze subsidieregeling en andere subsidie- of financieringsregelingen vindt je via www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck.

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021