2 - 28 februari: reizende expositie over verduurzaming van monumenten in het gemeentehuis

Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt.

Monumenten verduurzamen? Het kan wel! Dat is te zien in de reizende expositie ‘Monumenten verduurzamen? Er kan vaak meer dan je denkt’. De expositie is van 2 tot en met 28 februari gratis te bezoeken in het gemeentehuis in Den Burg.

Vaak wordt gedacht dat verduurzamen niet kan vanwege de beschermde status van monumenten, terwijl er toch heel veel mogelijk is. Deze expositie van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed laat zien dat er heel veel kan.

Mogelijkheden

Met kleine aanpassingen zoals het jaarlijks opnieuw instellen van de CV, slim gebruik van gordijnen, het isoleren van leidingen en goede ventilatie kan al veel energie bespaard worden. Maar ook het isoleren van ramen, daken en gevels en het plaatsen van zonnepanelen is vaak mogelijk, zolang de monumentale waarden gerespecteerd worden

Bespreek ingrepen vooraf

Het duurzaam maken van monumenten is altijd maatwerk en voor sommige ingrepen is een vergunning nodig. Het is daarom belangrijk dat eigenaren van tevoren contact opnemen met de gemeente om de verbouwplannen te bespreken.

Ook interessant als u geen monument heeft

De expositie biedt informatie over wat wél mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat. De informatie is ook interessant voor eigenaren van historische gebouwen die geen monumentale status hebben.

Gratis advies over verduurzamen

De gemeente Texel biedt samen met het Duurzaam Bouwloket een aantal gratis adviesdiensten over het verduurzamen van monumenten. U kunt een webinar volgen of een afspraak maken voor een persoonlijk adviesgesprek op het gemeentehuis.

Meer informatie?

Voor informatie over duurzame maatregelen kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket, het energieloket van de gemeente Texel en de onafhankelijk expert die huiseigenaren begeleidt naar een energiezuinige woning. Het advies is kosteloos voor alle inwoners, omdat de gemeente het loket financiert. Op www.duurzaambouwloket.nl/texel vindt u meer informatie over energiebesparende maatregelen, subsidies en financieringen en lokale initiatieven.

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021