Energiebespaartip: Kies voor een slimme thermostaat [2019]

Een slimme thermostaat kan je helpen om je huis energiezuinig te verwarmen en stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag. Hij is voorzien van handigheidjes die de bediening makkelijker maken en helpen je om energie te besparen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer zelf de klok te programmeren en kunt de verwarming op afstand bedienen. Sommige slimme thermostaten kunnen net als energieverbruiksmanagers inzicht geven in je energieverbruik. Ze lezen de meterstanden van de slimme meter automatisch uit.

Besparen met een slimme thermostaat

Door je huis slim te verwarmen kun je flink besparen op je energierekening. Vind je het prettig om daar zelf niet te veel over te hoeven nadenken? Neem dan een slimme thermostaat, die maakt verwarmen zonder te verspillen een stuk makkelijker. In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 22 procent besparen aan gas voor verwarming. Ga je zelf al zuinig met je verwarming om? Of is je woning goed geïsoleerd? Dan zal een slimme thermostaat weinig besparing opleveren. Iemand die zuinig verwarmt kan met een gewone klokthermostaat evenveel en soms zelfs meer besparen dan een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat biedt wel meer gebruiksgemak.

Keuzehulp voor een slimme thermostaat

  • Een zelf programmerende thermostaat 'leert' op welke tijden je afwezig bent of slaapt en zet de verwarming dan laag. Dat kan handig zijn als je een vast dag- en nacht ritme hebt.
  • Een thermostaat die je met een smartphone kunt bedienen is bijvoorbeeld handig voor mensen met wisselende werktijden.
  • Sommige thermostaten kunnen met bewegingssensors of via je mobiele telefoon waarnemen of je thuis bent. Nuttig als je vaak vergeet om de verwarming uit te zetten als je weggaat.
  • Een thermostaat met regeling per kamer is interessant als je kamers los van elkaar wilt kunnen verwarmen?
  • Een slimme thermostaat die inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik geeft, maakt energie besparen een stuk leuker. Je ziet direct hoeveel energie je bespaart.

 Belangrijke bespaarfunctie

Om energie te besparen zijn er 2 functies die slimme thermostaten altijd zouden moeten hebben. Samen besparen ze zo’n 3 procent op je verwarmingskosten.
1. Met zelflerend opwarmen leert de thermostaat om je woning zo efficiënt mogelijk op te warmen.
2. Als de slimme thermostaat de cv-ketel modulerend kan aansturen brandt de ketel minder hard als er minder warmte nodig is. Je cv-ketel verwarmt dan efficiënter.

Overzicht slimme thermostaten

Ben je benieuwd welke slimme thermostaten er allemaal zijn? Op de website van Milieu Centraal is hiervan een overzicht te vinden.

Gratis en onafhankelijk advies nodig?

Wil je meer weten over het energiezuinig, comfortabel en duurzaam maken van jouw woning?
Neem dan contact op met de helpdesk van Duurzaam Bouwloket Texel. Deze wordt door de gemeente ingezet om bewoners verder te helpen met gratis, professioneel en onafhankelijk advies.

Dit nieuwsbericht is samengesteld met informatie van Milieu Centraal.

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021