Zonnepanelen of warmtepomp per 1 februari verplicht bij ingrijpende renovatie

Per 1 februari 2022 is het verplicht om bij een ingrijpende renovatie aan je woning of utiliteitsgebouwen in Nederland een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken met zonnepanelen, zonneboiler of warmtepompen.

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie (HE) ook wel duurzame of groene energie genoemd. Energie die afkomstig is van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Hiervoor zijn verschillende technieken te gebruiken, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. De per 1 februari vereiste minimum HE, is afhankelijk van de verhouding tussen het dakoppervlak en de gebruiksoppervlakte van de situatie, na de ingrijpende renovatie. Met behulp van de rekentool bepaal je eenvoudig de minimumwaarde.

Renoveer je een woning of een gebouw?

Dan ben je per 1 februari 2022 verplicht een minimumwaarde hernieuwbare energie (HE) toe te passen in het geval dat het een ingrijpende renovatie is en je een installatie voor ruimteverwarming of ruimtekoeling plaatst, (deels) vernieuwt, verandert of vergroot.

Wanneer spreken we van een ingrijpende renovatie?

Er wordt gesproken van een ingrijpende renovatie als meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil verandert. Ook moet de verandering op de volledige gebouwschil zijn uitgevoerd. Een gebouwschil is de grens tussen de binnenzijde van een woning en de buitenwereld. De gebouwschil bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, raam- en deurkozijnen en het dak.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen, namelijk:

  • Wanneer het gebouw gebruiksfuncties heeft met een laag energieverbruik.
  • Wanneer een bouwproject binnen 3 jaar wordt aangesloten op een warmtenet.
  • Wanneer de getroffen maatregelen niet binnen 10 jaar terug te verdienen zijn.
  • Wanneer het onmogelijk is om aan de eis te voldoen door problemen/belemmeringen op de locatie.

Subside en Financiering

Ben je eigenaar van een koopwoning en is deze woning je hoofdverblijf of wordt deze je hoofdverblijf direct na renovatie? Dan kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. Aanvragen en voorwaarden www.rvo.nl.

Geen eigen middelen om de renovatie te financieren? Er zijn meerdere aanbieders van duurzaamheidsleningen. Veel hypotheekverstrekkers hanteren een lage rente bij een verhoging van het hypotheekbedrag voor het nemen van duurzame maatregelen. De gemeente Texel biedt de lening duurzaam en langer zelfstandig wonen aan. Meer informatie www.texel.nl

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen 0222 -208001 of neem contact op via www.duurzaambouwloket.nl/contact. Duurzaam Bouwloket is het onafhankelijke energieloket van de gemeente Texel die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Het advies is gratis voor inwoners van Texel. Meer weten over de regels rondom renovatie kijk dan op de website van het RVO.

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021