Energieneutraal wonen [2017]

Energieneutraal wonen, dat klinkt mooi, maar wat is het eigenlijk? Een woning is energie neutraal als deze over een heel jaar genomen net zoveel energie zelf opwekt als dat er wordt verbruikt. Texel als eiland energie neutraal maken behelst hetzelfde: evenveel energie opwekken als we verbruiken. Deze doelstelling is gesteld voor 2020, en is niet alleen belangrijk voor het klimaat maar ook om onafhankelijk te zijn van andere landen en te voorkomen dat bijvoorbeeld Groningen kopje onder zal gaan.

De gemeente stelt met hulp van de provincie Noord-Holland een subsidie beschikbaar voor het verbouwen van uw woning tot een energieneutrale woning. Een voorwaarde van de gemeente is dan ook dat het gas afgesloten wordt, omdat er op Texel geen duurzaam gas geproduceerd wordt. Op een duurzame manier verwarmen kan gelukkig op veel andere manieren, bijvoorbeeld door een hout-of pelletkachel of door een warmtepomp. Een zonneboiler kan u voorzien van warm water. Door uw huis goed te isoleren zorgt u dat er minimaal warmteverlies plaatsvindt. En natuurlijk kunt u zelf energie opwekken door zonnepanelen op het dak te leggen. Als u geen gebruik kan maken van uw eigen dak, bijvoorbeeld omdat het dak niet op het zuiden ligt, kunt u ook gebruik maken van iemand anders zijn dak. Door u in te schrijven bij het PostcodeRoos project kunt u zonnepanelen kopen en op het dak van een agrarisch bedrijf laten plaatsen. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden om uw woning energieneutraal te maken.

Het grote voordeel is natuurlijk dat u geheel ‘schoon’ woont, gebruik maakt van lokale energie én dat de investering zichzelf zal terugverdienen. Maar aan de andere kant, het is een grote stap. Om meer Texelaars te helpen bij de overstap naar een energieneutrale woning is er naast de subsidie een voordelige lening waarvan u gebruik kunt maken. Meldt u wel snel aan, want de subsidieregeling is stapsgewijs: wie het eerst komt krijgt de hoogste subsidie. Wilt u weten welke stappen u moet ondernemen om uw woning energieneutraal te maken? U kunt een gratis oriëntatiegesprek aanvragen bij Energiek Advies.

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021