Energiebespaartip: vervang je oude ventilatiebox [2018]

Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt dat bij 2,4 miljoen van de huishoudens nog een oude mechanische ventilatiebox hangt, 3 van de 10 Nederlandse huizen heeft er één. Met mechanische ventilatie bedoelen we niet een plafondventilator of afzuigkap in de keuken, maar een afzuigsysteem door het hele huis dat voortdurend lucht afvoert.

Heb jij een ventilatiebox ouder dan 15 jaar die nog op wisselstroom werkt, veel geluid maakt en slecht afzuigt? Dan is het slim deze te vervangen voor een nieuwe ventilatiebox die op gelijkstroom werkt. Dit bespaart energie en het is beter voor de luchtkwaliteit in huis.

Energiebesparing

Een oude box verbruikt gemiddeld ruim € 80,- euro per jaar aan stroom. Een nieuwe zuinige ventilatiebox verbruikt tussen de € 8,- en € 16,- per jaar. Je bespaart dus zeker € 60,- op jaarbasis.
Een nieuwe ventilatiebox kost circa € 295,-. Binnen 5 jaar heb je de investering dus terugverdiend.

Vervangen en reinigen

Het vervangen van de ventilatiebox heeft het meeste effect als je de kanalen van het ventilatiesysteem gelijktijdig laat reinigen. Deze combinatie geeft het beste rendement en een gezond binnenklimaat. De kosten voor het reinigen zijn circa € 175,-.

Meer informatie

Wil je meer weten over het vervangen van een ventilatiebox of andere energiebesparende maatregelen? Ga dan voor gratis en onafhankelijk advies naar de site van het Duurzaam Bouwloket Texel www.duurzaambouwloket.nl/texel. Of stel direct je vraag door te mailen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of te bellen (072 – 743 39 56).

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021