Aardgasvrije toekomst: bereid je woning voor [2018]

De komende jaren gaat er voor woningbezitters in Nederland een hoop veranderen. Na 2050 moeten alle woningen van het aardgas afgesloten zijn. Dit lijkt ver weg, maar op korte termijn krijgen we te maken met de transitie naar aardgasloos wonen. Vanaf 2021 is er een landelijke planning waarin staat aangegeven welke wijken op welk moment van het aardgas worden afgesloten. Daarbij wordt ook aangegeven in welke wijken er collectieve duurzame energievoorzieningen worden geplaatst of dat er voor individuele oplossingen gezorgd moet worden. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van het Duurzaam Bouwloket Texel. Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van je postcode + huisnummer en zet in het onderwerp van de mail: ‘Aanmelding nieuwsbrief’.

Ondanks dat het tot 2021 onduidelijk is in welke wijken er gekozen wordt voor een collectieve- of individuele oplossing, kan je nu al aan de slag om je woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Duurzaam Bouwloket heeft onderstaand de maatregelen opgesomd die je nu al kan treffen.

1. Hoogwaardige isolatie

De basis voor een aardgasvrije woning is goede isolatie! Door de schil (kozijnen, glas, gevel, dak, vloer en bodem) van je woning te isoleren, blijft de warmte binnen en zal je een hoop minder stookkosten hebben. Let op! Ga je isoleren, dan is het belangrijk dat je ook goed ventileert. Voor de gezondheid is het zeer belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de woning blijft komen. Heb je een tekort aan frisse lucht, dan ontstaan er ongezonde concentraties CO2 en fijnstof. Ventileren kun je doen door ventilatieroosters in de kozijnen te plaatsen of door de ramen dagelijks 10 minuten tegen elkaar open te zetten.

2. Lage-temperatuurverwarming (LTV)

Wanneer de woning goed geïsoleerd is, daalt de warmtevraag in huis en is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Hierdoor kan er gebruik worden gemaakt van een laag temperatuur verwarmingssysteem (LTV verwarming) zoals bijvoorbeeld: LTV-convectoren, vloer- of wandverwarming. Deze systemen verwarmen de woning met een constante aanvoertemperatuur van 30 tot 50 graden Celsius. Daardoor werken ze een stuk energiezuiniger dan de ‘normale’ centrale verwarming, waarbij de aanvoertemperatuur 80 graden Celsius of hoger kan zijn.

Ga je in de toekomst je Cv-ketel vervangen voor een warmtepomp of sluit je aan op het warmtenet?
Dan kan je daar perfect je LTV-systeem op aansluiten.

3. Opwekken van duurzame energie

Ga je van het gas af en over op een duurzame manier van verwarmen? Houd er rekening mee dat je elektriciteitsverbruik over het algemeen omhoog gaat. Dit verbruik kan je weer dekken door het zelf op te wekken met zonnepanelen op jouw dak. Heb je geen geschikt dak? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om zon- of windaandelen te kopen bij lokale energie coöperaties.

4. Elektrisch koken

Ben je van plan in de nabije toekomst de keuken te vernieuwen. Denk er dan aan dat je het gasfornuis vervangt voor een inductie kookplaat.

Meer informatie

Heb je vragen? Schroom niet om contact op te nemen met het Duurzaam Bouwloket, per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefoon (072 -743 39 56). Zij helpen je van A tot Z verder met gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van de woning, subsidie- en financieringsmogelijkheden en betrouwbare bedrijven voor het uitvoeren van maatregelen.

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021