Zonnepanelen schoonmaken: tips en aandachtspunten

Mei is hét moment om jouw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De zonnige 5 maanden staan voor de deur, deze maanden zorgen voor circa ¾ van je jaarlijkse opbrengst. Maak de zonnepanelen schoon voor een maximaal rendement. Door vuil en vogelpoep vangen zonnepanelen minder licht op, waardoor ze minder goed presteren en de opbrengst omlaag gaat. Je rendement stijgt circa 2 tot 3% na een schoonmaakbeurt. Dit is niet heel veel, maar elke procent extra rendement is mooi meegenomen. We raden aan om de zonnepanelen zelf schoon te maken, mits dit op een veilige manier kan. De kosten voor het inhuren van een schoonmaakbedrijf wegen vaak niet op tegen de (extra) opbrengst.

Wanneer maak je de zonnepanelen schoon?

In de meeste gevallen hoef je de zonnepanelen niet schoon te maken, omdat het in Nederland regelmatig regent, waardoor de zonnepanelen vanzelf worden schoongespoeld. Toch is het belangrijk om 3 á 4 keer per jaar je zonnepanelen te checken, om te kijken of ze vuil zijn. Check met name of er geen grote vogelpoepvlekken aanwezig zijn.

5 handige tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

1. Doe het veilig!
Bij het betreden van een schuin dak ben je altijd verplicht om valbeveiliging te gebruiken.
Heb je een plat dak en is jouw dak veilig om te betreden zonder valgevaar? Dan kan je in de meeste gevallen veilig aan de slag.       
Is het te risicovol om je dak te betreden? Gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen op afstand schoon te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt er in ieder geval voor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt.                                                                                                                                                                                                                    

2. Gebruik de juiste materialen.
Maak gebruik van een zachte doek, een spons en water. Let goed op dat je geen harde of schadelijke materialen gebruik zoals; een schuurspons, een harde borstel, schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit. Dit tast namelijk de zonnecellen aan. 3. Zet de omvormer uit en kom niet aan de bekabeling.
Panelen zijn gemaakt om tegen water te kunnen, maar dit is een veiligheidsmaatregel die we voor de zekerheid aanraden. 4.Verwijder eerst de droge resten zonder water.
Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen. 5. Reinig de zonnepanelen wanneer de zonnestraling minimaal is en gebruik daarvoor gedemineraliseerd of osmo water
Reinig de zonnepanelen in de ochtend of avond. Zodoende droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter. Gebruik gedemineraliseerd of osmo water, dit is water waar alle zouten (mineralen) uit verwijderd zijn, zodat je geen kalkvorming op de zonnepanelen kan krijgen.

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je vragen over het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van je woning? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur van het Duurzaam Bouwloket Texel, door te bellen met (072-743 39 560 of te mailen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Subsidie beschikbaar!

Ga naar www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck en bekijk welke subsidies er op dit moment beschikbaar zijn voor het verduurzamen van je woning.

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Slider
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021