Huis van de toekomst: energieneutraal en comfortabel wonen [2017]

Tot maart 2020 konden huiseigenaren op Texel een subsidie aanvragen voor het verbouwen van hun woning naar geheel energieneutraal.

Arjen van Diepen en Anja Beerepoot waren een van de eersten die gebruikmaakten van de subsidie. Zij hebben hun woning tot energieneutraal laten verbouwen en lieten door Nienke Bloksma van Energiek Advies een woninganalyse uitvoeren. We gaan in gesprek met Nienke, Arjen en Anja.

Nienke, hoe ben jij betrokken bij de energieneutrale woningen?
“De gemeente heeft mij gevraagd om de voorlichting over de subsidieregeling te verzorgen. Zo heb ik onder andere een informatieavond georganiseerd en voer ik de oriënterende gesprekken met belangstellenden. Ook maak ik een analyse van de woning van bewoners die serieus overwegen hun woning energieneutraal te laten verbouwen. Met behulp van dit rapport kan de bewoner
offertes voor de geadviseerde maatregelen opvragen en vervolgens subsidie aanvragen.”

Een energieneutrale woning, wat is dat en waarom is dit belangrijk?
“Een energieneutrale woning is een woning die evenveel energie opwekt als verbruikt, inclusief het gebruik van de bewoners. Het is een spannende puzzel om dit voor elkaar te krijgen, dat vind ik er ook zo leuk aan. De gemeente heeft in samenwerking met de provincie een subsidie als tegemoetkoming hiervoor. Om subsidie te krijgen, hoeft de gebruikte energie niet per se in of op de woning zelf
geproduceerd te worden. Maar de energie moet wel op Texel worden opgewekt. Ook moet de woning van het gas worden afgesloten, omdat er op Texel geen duurzaam gas wordt geproduceerd.
Je woning tot energieneutraal verbouwen is misschien een grote stap, maar heel zinvol, ook omdat gasgebruik op termijn sowieso tot het verleden gaat behoren.”

Arjen en Anja, hoe hebben jullie de eerste stap genomen?
Arjen: “Ons huis dateert uit 1914 en toen we het kochten in 2003 hebben we gelijk een aantal grote ingrepen gedaan. We hebben het huis compleet geïsoleerd en een nieuw dak erop gezet. Maar
later werd duidelijk dat we de vloer beter ook hadden kunnen doen: daar kwam nog steeds kou naar binnen. Dus toen was de vraag: wat gaan we doen?”
Anja: “We hadden al zonnepanelen. Het is leuk om de meter terug te zien lopen in plaats van vooruit. Toen zeiden we: dan kunnen we ook wel wat meer zonnepanelen doen en misschien van het gas af…”
Arjen: “Voor mij was dat wel een voorwaarde. De gasmeter moet helemaal weg. De aansluitingskosten zijn in verhouding heel hoog als je nog maar een klein beetje gas gaat gebruiken. We werden vrij snel doorverwezen naar Nienke. Zij vertelde ons ook over subsidie voor bijvoorbeeld een warmtepomp (een warmtepomp verwarmt het huis zonder gebruik te maken van gas, red.). Als je verschillende
subsidies kunt stapelen, wordt het interessant.”

Wat was de reden om voor energieneutraal te kiezen?
Arjen: “Het doel was om een huis dat in 1914 gebouwd is met de toen geldende normen een ‘upgrade’ te geven naar de huidige normen. Het is voor ons geen blinde ambitie om energieneutraal te worden. Het is juist met de achterliggende gedachte dat dit uiteindelijk een rendabele manier is. De ontwikkelingen gaan snel en ik heb het vermoeden dat er in de toekomst voorzieningen komen
die energie kunnen opslaan, dan is zelf opwekken natuurlijk geweldig.”
Anja: “Het was een oud huis en nu wordt het echt een huis van de toekomst. Die nieuwe bouwmethodes zijn erg interessant. Ik werd er heel enthousiast van.”

Wat was het energieverbruik van de woning toen er nog geen maatregelen waren uitgevoerd?
Arjen: “In 2003 is er volgens mij uitgegaan van 5.500 kilowatt per jaar aan stroom. De hoeveelheid gas zou ik niet weten. Ik heb het niet tot op de laatste cent doorgerekend, want de berekening ging toch niet positief uitvallen. Dan is de vraag: wat wil je? We zijn op een gegeven moment andersom gaan rekenen: wat kost het? En dat hadden wij ervoor over.”
Anja: “Het is echt een een meerwaarde voor je huis. Het is niet een investering die opeens weg is. Daarnaast is het ook, zeker voor Texel maar eigenlijk overal wel, een mooi idee om zelf energie op te wekken. Het is er en je kunt er gebruik van maken.”

Welke maatregelen laten jullie allemaal uitvoeren?
Arjen: “Bouwkundig hebben we de isolatiewaarden van het huis omhoog gebracht. Er komen beneden en boven vloerverwarming en een zonnecollector met een vat van 500 liter op het dak. En er komt een warmtepomp. De boringen in de tuin zijn al gedaan, twee keer 120 meter diep. In huis krijgen we overal LED-verlichting. Er komen 31 zonnepanelen bij van 330 watt en we hadden er al 24 van 250 watt. Dan is het huis energieneutraal. Alle berekeningen zijn trouwens voor een groot gezin, we zijn met zijn zevenen namelijk.”

Waar kijken jullie het meest naar uit?
Anja: “Dat alles straks werkt. Na de verbouwing kunnen we lekker terug in ons eigen huis!”
Arjen: “Het prettige is dat we nu alle aanpassingen gedaan hebben, zonder dat we in comfort achteruitgaan. Sterker nog, met die vloerverwarming hebben we ’s winters verwarming, maar ’s zomers juist verkoeling. Het comfort wordt dus zelfs verhoogd.”

Hebben jullie een tip voor Texelaars die ook iets aan hun huis willen gaan doen?
Arjen: “Laat je informeren door mensen die praktijkervaring hebben. Zoek ervaringsdeskundigen die het je in gewone taal kunnen uitleggen. En gebruik je gezonde verstand, er staat verschrikkelijk veel op internet. Een huis met een normale elektra-aansluiting is met zonnepanelen al snel rond te rekenen. Je moet eerst investeren, maar zonnepanelen gaan geld opleveren.”
Anja: “Laat je deskundig informeren en weet goed waar je aan begint.”

Tekst en foto’s: Imme Ruarus

Tags:

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021